Καθαρισμός Καλοριφέρ – 6 Απλές Λύσεις

Πολλές φορές, κατά τη γενική καθαριότητα του σπιτιού μας, αμελούμε να καθαρίσουμε ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο: το καλοριφέρ.

Μπορεί ο καθαρισμός καλοριφέρ να είναι πιο απαιτητικός και χρονοβόρος σε σχέση με άλλα σημεία, όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνεται τακτικά, τόσο για αισθητικούς, όσο και για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους.

Καθαρισμός Καλοριφέρ - 6 Απλές Λύσεις

Η σκόνη που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του καλοριφέρ μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία σου αλλά και με την ίδια την απόδοση του καλοριφέρ. 

Αν θέλεις λοιπόν τα καλοριφέρ σου να αποδίδουν καλύτερα και να έχεις ένα πιο ζεστό σπίτι, γλιτώνοντας και ορισμένα έξοδα θέρμανσης, πρέπει να μάθεις με ποιους τρόπους μπορείς να καθαρίσεις τα καλοριφέρ σου άμεσα και αποτελεσματικά.

Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε 6 εύκολες λύσεις που μπορείς και να συνδυάσεις μεταξύ τους για να κάνεις τα καλοριφέρ σου να λάμπουν από καθαριότητα εξωτερικά και εσωτερικά, έχοντας τη μέγιστη απόδοση.

Αν παρόλα αυτά θέλεις εγγυημένα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον καθαρισμό των καλοριφέρ σου, απευθύνσου ιδανικά σε ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού, που διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό, πείρα και δοκιμασμένα συστήματα καθαρισμού. 

Απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό καλοριφέρ

Πριν αρχίσεις τον καθαρισμό των σωμάτων καλοριφέρ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις συγκεντρώσει όλα τα υλικά που χρειάζονται, ανάλογα βέβαια με την τεχνική ή συνδυσμό τεχνικών καθαρισμού που έχεις επιλέξει. Τα βασικά υλικά είναι τα εξής: 

  • Ξεσκονόπανο
  • Ηλεκτρική σκούπα
  • Κουβάς για την σαπουνάδα
  • Σφουγγαράκι και κάποιο πανί/ύφασμα για τον καθαρισμό
  • Πετσέτα
  • Σκουπόξυλο
  • Σελοτέιπ
  • Σεσουάρ
  • Ατμοκαθαριστής (εάν υπάρχει)

Καθαρισμός καλοριφέρ με 6 απλές τεχνικές

Αφού έχεις συγκεντρώσει τα υλικά που θα χρειαστείς για τον καθαρισμό των καλοριφέρ, το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε είναι να κλείσεις τη θέρμανση. 

Βεβαιώσου ότι τα καλοριφέρ είναι κρύα και το σύστημα θέρμανσης κλειστό. Σε περίπτωση που έχεις αυτόνομη θέρμανση, έλεγξε ότι ο θερμοστάτης είναι κλειστός.

Εάν όμως έχεις κεντρική θέρμανση και δεν υπάρχει αυτονομία, φρόντισε να κάνεις τον καθαρισμό των σωμάτων κατά τις ώρες που η θέρμανση είναι απενεργοποιημένη. 

Κλείνοντας τη θέρμανση, εξασφαλίζεις τη μέγιστη ασφάλεια κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των καλοριφέρ, αλλά και τη μέγιστη αποτελεσματικότητά του, καθώς δεν υπάρχει η ροή του κρύου-ζεστού αέρα μέσα από το καλοριφέρ.

Παρακάτω θα βρεις τις 6 πιο εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές καθαρισμού των σωμάτων καλοριφέρ για να διαλέξεις αυτή που προτιμάς ή να συνδυάσεις αυτές που θα σου προσφέρουν αστραφτερά καλοριφέρ! 

1. Ηλεκτρική Σκούπα

Η ηλεκτρική σκούπα είναι ο πιο συνήθης τρόπος καθαρισμού των σωμάτων καλοριφέρ. Για άλλη μια φορά η σκούπα μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, πράγμα που μπορεί να μην είχες καν φανταστεί πριν.

Τοποθέτησε το ειδικό βουρτσάκι στο στόμιο της και βάλε το κοντάρι της ηλεκτρικής σκούπας στο πανω και το κάτω μέρος στις εσωτερικές ραβδώσεις του καλοριφέρ.

Με τον τρόπο αυτό, μπορείς να καθαρίσεις ένα μεγάλο μέρος του καλοριφέρ, όχι όμως ολόκληρη την επιφάνεια, καθώς η σκούπα δεν μπορεί να εισχωρήσει παντού, εκτός αν διαθέτεις τη λεπτή απόληξη της σκούπας που είναι ειδική για αυτό το σκοπό.

2. Πανάκι και σφουγγάρι

Το εξωτερικό κομμάτι των σωμάτων καλοριφέρ μπορεί να καθαριστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια ενός πανιού και σφουγγαριού. Πάρε ένα απαλό και καθαρό πανάκι και αφαίρεσε όσο περισσότερη σκόνη μπορείς.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα νωπό σφουγγάρι για να περάσεις όλη την επιφάνεια του σώματος. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να κάνεις το εξωτερικό των καλοριφέρ σου να λάμπει! 

Για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα και στο εσωτερικό του καλοριφέρ σου, μπορεί η διαδικασία αυτή να σου φανεί περισσότερο περίπλοκη.

Αρχικά, πρέπει να ξεκουμπώσεις το καπάκι του σώματος, εάν βέβαια διαθέτει και δεν είναι παλιού τύπου (φέτες). 

3. Αέρας με πίεση

Ο αέρας με πίεση αποτελεί μια πολύ εύκολη και οικονομική τεχνική καθαρισμού των καλοριφέρ σου. Προμηθεύσου σπρέι αέρα και ψέκασε το εσωτερικό του καλοριφέρ σου σε όλα τα σημεία.

Ο αέρας διώχνει τη σκόνη από τα σημεία όπου συσσωρεύεται και τα καλοριφέρ σου μπορούν να γίνουν πεντακάθαρα, γλιτώνοντας χρονοβόρες και κοπιαστικές διαδικασίες.

4. Ειδική βούρτσα καλοριφέρ

Καθαρισμός Καλοριφέρ - 6 Απλές Λύσεις

Στην αγορά μπορείς να βρεις βούρτσες καθαρισμού καλοριφέρ σε μεγάλη ποικιλία, ειδικά σχεδιασμένες για να σου «λύσουν» τα χέρια! Διαλέγοντας αυτή που καλύπτει τις ανάγκες των δικών σου σωμάτων καλοριφέρ, είτε είναι απλή, είτε περιστρεφόμενη κλπ, η βούρτσα καθαρισμού προσφέρει άμεσο και ορατό αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιείται εύκολα, απομακρύνοντας κυρίως τη σκόνη και τη βρωμιά από τα καπάκια. Αρκεί να αφαιρέσεις το καπάκι και να πιέσεις τη βούρτσα στο εσωτερικό του καλοριφέρ.  

5. Χάρακας και ύφασμα/πανί

Μια ευφάνταστη τεχνική που είναι ιδανική για τον καθαρισμό των καλοριφέρ παλαιού τύπου (στυλ φέτες) είναι η χρήση ενός χάρακα και ενός πανιού. Τα πράγματα είναι απλά.

Πάρε έναν χάρακα που θα βρεις στο σπίτι σου και τύλιξέ τον με ένα καθαρό πανί. Βάλε την άκρη του χάρακα στις μικρές εσοχές στις φέτες του καλοριφέρ και απομάκρυνε εύκολα και γρήγορα τη σκόνη, κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις.

Για να καθαρίσεις το υπόλοιπο καλοριφέρ, χρησιμοποίησε την παραπάνω τεχνική που αναφέραμε με το πανί και το σφουγγάρι.

6. Ατμοκαθαριστής

Καθαρισμός Καλοριφέρ με ατμοκαθαριστή

Εάν διαθέτεις ή έχεις τη δυνατότητα να προμηθευτείς έναν ατμοκαθαριστή, σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμος τόσο στον καθαρισμό των σωμάτων καλοριφέρ, όσο και σε πολλές άλλες δουλειές στο σπίτι σου καθημερινά.

Ο καθαρισμός καλοριφέρ με ατμοκαθαριστή είναι ένας απλός και άμεσος τρόπος για το καθαρισμό του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού του καλοριφέρ σου, χωρίς να κάνεις διάφορες μετακινήσεις ή αλλαγές.

Tips για τον καθαρισμό καλοριφέρ

  • Ο καθαρισμός των σωμάτων έστω με την ηλεκτρική σκούπα πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση.
  • Ο σχολαστικός καθαρισμός σωμάτων καλοριφέρ είναι ιδανικό να γίνεται το καλοκαίρι, ώστε να εξασφαλίσεις ότι η σκόνη θα έχει εξαφανιστεί όταν χρειαστεί να τα ανάψεις το χειμώνα και να δουλέψουν αποδοτικά.
  • Απόφυγε τον καθαρισμό των επιφανειών με σκληρές βούρτσες και υλικά που μπορεί να φθείρουν την επιφάνεια του καλοριφέρ.
  • Εάν δεν ξέρεις πώς να αποσυνδέσεις σωστά τα ηλεκτρικά σώματα καλοριφέρ, καθάρισε απλώς την εξωτερική τους επιφάνεια.
  • Ο καθαρισμός με ατμό πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μην ξεχάσεις να βάλεις μια πετσέτα στο κάτω μέρος του καλοριφέρ.
  • Επίλεξε έναν από τους παραπάνω τρόπους που σου φαίνεται ο πιο απλός για να απομακρύνεις τη σκόνη τακτικά και εύκολα, χωρίς να συσσωρεύεται και να δυσκολεύεσαι αργότερα να την αφαιρέσεις.

Συμπέρασμα για τον καθαρισμό καλοριφέρ

Όπως και κάθε άλλη γωνιά και αντικείμενο του σπιτιού σου, έτσι πρέπει να μην αμελείς τον τακτικό καθαρισμό των σωμάτων καλοριφέρ σου.

Πέρα από τους αισθητικούς λόγους, τα βρώμικα καλοριφέρ είναι επιβλαβή για την υγεία σου, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν την τσέπη σου, καθώς μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η απόδοσή τους.

Εάν λοιπόν δεν μπορείς ή δεν έχεις τον χρόνο να καθαρίσεις σωστά και σε τακτική βάση τα καλοριφέρ σου, τότε φρόντισε να καλέσεις ένα συνεργείο καθαρισμού, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Χάρη στον ειδικό εξοπλισμό και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, θα έχεις εγγυημένα καθαρά και, συνεπώς, περισσότερο αποδοτικά καλοριφέρ.

Αν δεν είσαι σίγουρος/η πώς να επιλέξεις συνεργείο καθαρισμού, δες το σχετικό άρθρο μας!

Συχνές ερωτήσεις

1. Τι περιλαμβάνει ο χημικός καθαρισμός καλοριφέρ;

Ο χημικός καθαρισμός καλοριφέρ είναι ένα σύνολο διαδικασιών που έχουν σκοπό τον καθαρισμό του καλοριφέρ από σκουριά, βρώμα και άλλα ρύπανσης που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του συστήματος θέρμανσης.

Στον χημικό καθαρισμό εφαρμόζεται μια χημική ουσία στο εσωτερικό του καλοριφέρ, η οποία λειτουργεί ως απορρυπαντικό για την απομάκρυνση της σκουριάς και άλλων ρύπων που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό του. Η ουσία αυτή αφήνεται να δράσει για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως μερικές ώρες, πριν απομακρυνθεί με νερό.

2. Μπορώ να καθαρίσω τα καλοριφέρ μόνος μου ή χρειάζομαι τη βοήθεια ενός επαγγελματία;

Αν και ο καθαρισμός των καλοριφέρ μπορεί να γίνει εύκολα από έναν ιδιώτη, συνιστάται να ανατίθεται η εργασία σε έναν ειδικό τεχνικό ή σε ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού, ιδίως αν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στον καθαρισμό τους. Ένας ειδικός επαγγελματίας διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα κατάλληλα χημικά προϊόντα και την εμπειρία για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Επιπλέον, ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού θα εξασφαλίσει την ασφαλή και αποτελεσματική απομάκρυνση της σκουριάς, του βρωμίου, των αλάτων και των άλλων ρύπων από τα καλοριφέρ, εγγυώμενο την απόδοση και την ασφάλεια του συστήματος θέρμανσης.

3. Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο καθαρισμοσ καλοριφερ;

Αν και ο συχνός καθαρισμός των καλοριφέρ είναι σημαντικός για τη διατήρηση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης, η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του καλοριφέρ, η συχνότητα χρήσης, η περιοχή και η κλιματικές συνθήκες. Γενικά, συνιστάται να γίνεται καθαρισμός τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κατά προτίμηση πριν από την έναρξη της θέρμανσης, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Σχολιάστε