Πώς να Καθαρίσω τα Ντουλάπια της Κουζίνας από Λίπη

Τα λίπη που συσσωρεύονται στην κουζίνα είναι μία δύσκολη υπόθεση. Μπορεί να τηγανίζεις συχνά, αλλά κάποια στιγμή ξαφνικά, θα κοιτάξεις τα ντουλάπια και θα συνειδητοποιήσεις μετά από αμέτρητα γεύματα ότι είναι βρώμικα και γεμάτα κολλώδεις και αντιαισθητικούς λιπαρούς λεκέδες!

Δυστυχώς, όσο κι αν προσέχεις, ο σχηματισμός επίμονων λεκέδων με το καθημερινό μαγείρεμα και την προετοιμασία του επιβάλλουν τον τακτικό και σχολαστικό καθαρισμό των ντουλαπιών της κουζίνας.

Ιδανικά, τα ντουλάπια, και κυρίως αυτά που βρίσκονται κοντά στο φούρνο και στα μάτια της κουζίνας, πρέπει να καθαρίζονται περίπου κάθε 15 μέρες, καθώς οι λιπαροί λεκέδες δύσκολα αφαιρούνται όταν έχουν παραμείνει για μεγάλο διάστημα πάνω σε αυτά. 

Το θετικό είναι ότι το καθάρισμα των ντουλαπιών της κουζίνας μπορεί να είναι κάπως κουραστικό, αλλά δεν είναι δύσκολο, ούτε χρειάζονται δύσοσμα και «βαριά» καθαριστικά. Είτε έχεις βαμμένα ντουλάπια, είτε φινιρισμένα ξύλινα, μπορείς να τα καθαρίσεις εύκολα με απλά υλικά που έχεις στο σπίτι σου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέχεις να μην καταστραφεί το φινίρισμα τους λόγω της υπερβολικής ποσότητας του καθαριστικού. 

Καθαρισμός ντουλαπιών κουζίνας

Μην χάνεις άλλο χρόνο! Κάνε τα ντουλάπια σου να αστράφτουν και δώσε νέα όψη στο χώρο της κουζίνας σου συνολικά. Απευθύνσου σε ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού που, χάρη στην κατάρτιση και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που διαθέτει, μπορεί να σου χαρίσει εγγυημένα αποτελέσματα!

Αλλιώς συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις την απάντηση στο ερώτημα «Πώς να Καθαρίσω τα Ντουλάπια της Κουζίνας από Λίπη». Μάθε αναλυτικά τα απαραίτητα υλικά και τα βήματα και όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να «μεταμορφώσεις» τα ντουλάπια της κουζίνας σου!

Υλικά & χρήση για καθαρισμό ντουλαπιών 

1. Σαπούνι και νερό

Οι περισσότερες λιπαρές επιφάνειες των ντουλαπιών χρειάζονται μόνο ένα πράγμα: ζεστό σαπουνόνερο. Άλλωστε, το απορρυπαντικό πιάτων λειτουργεί πρώτα απ’ όλα ενάντια στα λίπη. 

Διάλυσε 1-2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι για τα πιάτα σε έναν κουβά που έχει πολύ ζεστό νερό. Χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι και με τη βοήθεια απαλών και κυκλικών κινήσεων, τρίψε την επιφάνεια που είναι λερωμένη με λιπαρούς λεκέδες. 

Το νερό πρέπει να είναι πολύ ζεστό, ώστε να βοηθήσει στη διάσπαση του λίπους. Αν χρειαστεί, φόρεσε χοντρά πλαστικά γάντια για να μην καείς.

Αφού αφαιρέσεις τους λεκέδες, ξέπλυνε και στέγνωσε το ντουλάπι με ένα στεγνό και μαλακό πανί για να κάνεις την επιφάνεια να γυαλίσει.

2. Μαγειρική σόδα

Για παλαιότερους ή πιο επίμονους λεκέδες, βάλε λίγη μαγειρική σόδα σε μία λεπτή βούρτσα. Αφού βρέξεις τη βούρτσα με ζεστό νερό, πρόσθεσε λίγη μαγειρική σόδα και στη συνέχεια τρίψε προσεκτικά τα ντουλάπια. 

Συνέχισε καθαρίζοντας την επιφάνεια με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα. Η μαγειρική σόδα όχι μόνο θα απομακρύνει το λίπος, αλλά δεν θα βλάψει τα ξύλινα ντουλάπια.

3. Λευκό ξύδι

Οι επίμονοι λιπαροί λεκέδες ανταποκρίνονται επίσης καλά στο ξύδι, ένα άλλο αξιόπιστο φυσικό καθαριστικό κουζίνας. Επειδή το λευκό ξύδι περιέχει φυσικά οξέα, μπορεί να διασπάσει τα λίπη χωρίς να αφήσει υπολείμματα. 

Ανάμιξε ένα διάλυμα 50/50 ξύδι και ζεστό νερό και βάλε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψέκασε τα επίμαχα σημεία και άφησε το μείγμα να δράσει περίπου για 1-2 λεπτά.

Βρέξε ένα πανί με ζεστό νερό που το έχεις στραγγίσει καλά, σκούπισε απαλά το ντουλάπι και να επιμείνεις στα σημεία όπου υπάρχουν οι λιπαροί λεκέδες.

Αν υπάρχουν ιδιαίτερα δύσκολοι λεκέδες, μπορείς είτε να προσθέσεις μερικές σταγόνες από απορρυπαντικό πιάτων στο μείγμα νερού και ξυδιού, είτε να φτιάξεις μια πάστα από ξύδι και αλάτι. Με ένα σφουγγάρι ή μια μαλακή βούρτσα τρίψε και αφαίρεσε τους επίμονους λεκέδες.

4. Λάδι 

Για να αντιμετωπίσεις τους ανθεκτικούς λιπαρούς λεκέδες στα ντουλάπια σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λάδι, είτε είναι ελαιόλαδο, είτε κάποιου άλλου είδους λαδιού. Ανακάτεψε 1 μέρος λάδι με 2 μέρη μαγειρικής σόδας σε ένα μικρό μπολ. 

Στη συνέχεια, εφάρμοσε αυτό το μείγμα στα ντουλάπια χρησιμοποιώντας ένα πανί ή ένα σφουγγάρι. Απαλά τρίψε την περιοχή με ένα μαλακό σφουγγάρι, ξέπλυνε με καθαρό νερό, και στέγνωσε τα ντουλάπια με ένα στεγνό και μαλακό πανί.

Καθαρισμός ντουλαπιών κουζίνας

4 Tips για σωστό καθαρισμό των ντουλαπιών κουζίνας

1. Χρησιμοποίησε ένα απαλό διάλυμα καθαρισμού

Κατά το καθάρισμα των ντουλαπιών της κουζίνας, άφησε τα λειαντικά καθαριστικά και τις σκληρές βούρτσες καθαρισμού στον νεροχύτη σου για να μην καταστρέψεις το φινίρισμα ή τη βαφή των ντουλαπιών. 

Επομένως, ετοίμασε το δικό σου απαλό καθαριστικό με ένα από τα παραπάνω φυσικά υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι σου. 

Ρίξε το μείγμα καθαρισμού σ’ ένα μπουκάλι ψεκασμού και μπορείς να ξεκινήσεις το καθάρισμα των ντουλαπιών.

2. Απόφυγε τον ψεκασμό των ντουλαπιών

Ψέκασε με το μείγμα καθαριστικού ένα πανί μικροϊνών ή ένα μαλακό πανί έως ότου να είναι υγρό αλλά όχι εμποτισμένο. Πρέπει να έχεις υπόψη ότι η υπερβολική υγρασία υπάρχει περίπτωση να καταστρέψει το χρώμα ή το φινίρισμα των ντουλαπιών. 

Στη συνέχεια, σκούπισε κάθε πόρτα του ντουλαπιού από πάνω προς τα κάτω, δίνοντας έμφαση κυρίως στα σημεία όπου υπάρχει συσσώρευση σκόνης ή βρωμιάς. 

Ψέκασε το πανί περισσότερο με το διάλυμα καθαρισμού αν χρειάζεται, αλλά μην αφήνεις ποτέ το πανί να βραχεί τόσο πολύ ώστε να στάζει.

3. Χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα

Μερικά ντουλάπια μπορεί να έχουν περίτεχνα σκαλίσματα ή  τελειώματα, οπότε ένα πανί δεν μπορεί να τα καθαρίσει εντελώς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να βυθίσεις μια παλιά οδοντόβουρτσα στο διάλυμα καθαρισμού και να τρίψεις απαλά τα συγκεκριμένα δυσπρόσιτα σημεία. 

Ακόμη, μην αμελήσεις τα πόμολα ή τις λαβές που έχει το κάθε  ντουλάπι, καθώς και τις άκρες των θυρών του ντουλαπιού, που μπορεί με ένα απλό πανί να σε δυσκολέψουν.

4. Απομάκρυνε τυχόν νερό από τους μεντεσέδες

Παρόλο που όλα τα παραπάνω καθαριστικά διαλύματα είναι ασφαλή για τα ξύλινα ντουλάπια, όπως και για laminate επιφάνειες, ωστόσο δεν είναι κατάλληλα για τους μεντεσέδες των ντουλαπιών, αφού μπορεί να τα κάνουν να σκουριάσουν. 

Χρησιμοποίησε ένα στεγνό πανί μικροϊνών για να σκουπίσεις τη σκόνη και τη βρωμιά από το μέταλλο. 

Σε περίπτωση που υπάρχει ένα ιδιαίτερα λιπαρό ή βρώμικο σημείο, ψέκασε μόνο μια ή δύο σταγόνες διαλύματος καθαρισμού στο πανί, τρίψε το βρώμικο σημείο και, έπειτα, σκούπισε το μέταλλο για να στεγνώσει.

Συμπέρασμα για Καθαρισμό Ντουλαπιών Κουζίνας από Λίπη

Ο καθαρισμός κουζίνας είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες για τη διατήρηση ενός υγιούς και ευχάριστου σπιτιού. 

Εκτός από τα μάτια της κουζίνας και τον καθαρισμό ηλεκτρικών συσκευών, ένα άλλο ουσιώδες κομμάτι στο οποίο πρέπει να δώσεις βάση πριν να είναι αργά είναι ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των ντουλαπιών από λίπη

Υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των ντουλαπιών από τα λίπη με οικολογικά προϊόντα καθαρισμού που έχεις στο σπίτι σου ή μπορείς να βρεις εύκολα, χωρίς να επιβαρύνεις παράλληλα το περιβάλλον με επικίνδυνα χημικά καθαριστικά.

Η συνεργασία με ένα συνεργείο καθαρισμού σπιτιού είναι μια έξυπνη επιλογή αν δεν έχεις τον χρόνο ή την επιθυμία να αντιμετωπίσεις μόνος/η σου τον καθαρισμό των ντουλαπιών της κουζίνας. 

Ένα επαγγελματικό συνεργείο μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά καθαριστικά προϊόντα και τεχνικές για να αφαιρέσει αποτελεσματικά τα λίπη από τις επιφάνειες, εξασφαλίζοντας έναν λαμπερό και υγιή χώρο μαγειρέματος.

Συχνές ερωτήσεις

1.Πώς μπορώ να αφαιρέσω τα λιπαρά σημάδια από τα ντουλάπια μου;

Πρώτα αφαίρεσε τη σκόνη με ένα στεγνό πανί. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το μείγμα ζεστού νερού και υγρού πιάτων ή άλλου φυσικού υλικού (ξύδι, μαγειρική σόδα) με ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι και καθάρισε απαλά τα ντουλάπια. 

Ξέπλυνε με ένα καθαρό, υγρό πανί και τέλος, στέγνωσε καλά την επιφάνεια με ένα καθαρό και στεγνό πανί. Εάν τα ντουλάπια σου έχουν σκαλίσματα και τελειώματα στα οποία δε φτάνει το απλό πανί, χρησιμοποίησε οδοντόβουρτσα για αποτελεσματικό καθάρισμα.

2. Τι πρέπει να κάνω αν τα ντουλάπια μου έχουν επίμονους λιπαρούς λεκέδες;

Εάν οι λεκέδες από λίπη είναι ιδιαίτερα επίμονοι, μπορείς να προσθέσεις λίγο λευκό ξύδι στο μείγμα νερού και υγρού πιάτων για να βοηθήσεις στη διάλυση των λιπαρών. Στη συνέχεια, σκούπισε απαλά με ένα πανί.

3. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τα ντουλάπια μου από λίπη;

Η συχνότητα καθαρισμού των ντουλαπιών εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της κουζίνας. Συνήθως, ένας καθαρισμός κάθε δύο εβδομάδες είναι αρκετός, αλλά μπορεί να απαιτηθεί και πιο συχνά αν είναι πολύ λερωμένα.

4. Πώς μπορώ να προστατεύσω τα ντουλάπια μου από την επανεμφάνιση των λιπαρών κηλίδων;

Μια καλή πρακτική είναι να καθαρίζεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου μετά από κάθε μαγείρεμα, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση του λίπους και οποιωνδήποτε λεκέδων με το πέρασμα του χρόνου.

Σχολιάστε