Καθαρισμός κουζίνας σε 7 Βήματα για απομάκρυνση λιπαρών κηλίδων και βακτηριδίων

Η κουζίνα είναι ένας πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση για το μαγείρεμα φαγητών που απαιτούν μεγάλη χρήση λαδιού και λιπαρών υλικών. Επομένως, προκαλείται πολύ συχνά μεγάλη συσσώρευση βρωμιάς και βακτηριδίων σε διάφορες επιφάνειες. 

Καθαρισμός κουζίνας: Οδηγός βήμα-βήμα για την απομάκρυνση λιπαρών κηλίδων και βακτηριδίων

Είναι λογικό λοιπόν η κουζίνα να είναι από τους πρώτους και κύριους χώρους που χρειάζονται την προσοχή σου όταν έρχεται η ώρα της «γενικής». Ο καθαρισμός της κουζίνας είναι, συνεπώς, απαραίτητος τόσο για τη διατήρηση της υγιεινής, όσο και την πρόληψη της διάδοσης ασθενειών. 

Εάν αναρωτιέσαι πώς να πετύχεις ένα αστραφτερό αποτέλεσμα στην κουζίνα σου, τότε απευθύνσου σε ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού ή σε ένα συνεργείο που προσφέρει υπηρεσίες βιολογικού καθαρισμού

Διαφορετικά, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα στον αναλυτικό οδηγό που σου έχουμε ετοιμάσει για τον οργανωμένο καθαρισμό της κουζίνας σου και θα έχεις άμεσα και ορατά αποτελέσματα καθαριότητας! 

Καθαρισμός κουζίνας σε 7 Βήματα

Το βασικό με τον καθαρισμό της κουζίνας είναι να τηρείς μία σωστή σειρά και να ξεκινήσεις από πάνω -ντουλάπια και νεροχύτη-, προχωρώντας στο σκούπισμα και τον βαθύ καθαρισμό, ώστε να μην εξαπλωθούν τα μικρόβια και τη σκόνη.

Με τον τρόπο αυτό, ο καθαρισμός κουζίνας θα μοιάζει “παιχνιδάκι”! 

1. Τακτοποίηση αντικειμένων

Για να ξεκινήσεις τη διαδικασία καθαρισμού, πρέπει πρώτα να απαλλαγείς από τα εμπόδια.

Τακτοποίησε τα πράγματα στη σωστή τους θέση, βάλε τα σκόρπια μπαχαρικά και το αλάτι στα ντουλάπια, αδειάζει το πλυντήριο πιάτων και συμμάζεψε οτιδήποτε είναι εκτεθειμένο πάνω στους πάγκους και το τραπέζι. 

Αν πρόκειται να καθαρίσεις ολόκληρη την κουζίνα, μια καλή ιδέα είναι να μαζέψεις όλα τα σκεύη που είναι έξω σε ένα σημείο, όπως το τραπέζι της κουζίνας. Έτσι, οι επιφάνειες θα είναι έτοιμες για ευκολότερο καθαρισμό.

Εν τω μεταξύ, ενώ εσύ ασχολείσαι με τον υπόλοιπο χώρο, μπορείς να εξοικονομήσεις χρόνο καθαρίζοντας τα λερωμένα πιάτα και σκεύη σου. 

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα: 

  • Γέμισε τον νεροχύτη σου με νερό και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων.
  • Βύθισε μέσα τα αντικείμενα που έχουν δύσκολους λεκέδες.
  • Πρόσθεσε εκεί τα πυρέξ, τα τηγάνια, το πιατάκι του φούρνου μικροκυμάτων, ακόμη και τα πιάτα. Μπορείς να τα αφήσεις μέσα εκεί καθώς καθαρίζεις, έτσι ώστε τα λίπη να μαλακώσουν και να είναι πιο εύκολη η αφαίρεση τους στο πλυντήριο πιάτων.

2. Οργάνωση του ψυγείου

Το ψυγείο αποτελεί τη μεγαλύτερη ηλεκτρική συσκευή στην κουζίνα και απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή. Ένας σημαντικός χειρισμός που πρέπει να κάνεις είναι η απόψυξη του ψυγείου δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να διατηρηθεί η μέγιστη απόδοση και η αποτελεσματική λειτουργία του.

Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχεις τις συσκευασίες των τροφίμων και να πετάς αυτές που έχουν λήξει ή είναι ανοιχτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φρόντισε να μην αφήνεις μέσα χαλασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που δεν θυμάσαι πότε τα αγόρασες. 

Επίσης, βεβαιώσου ότι κλείνεις καλά τις συσκευασίες, τα μπουκάλια και τα καπάκια των βάζων, καθώς αυτά μπορεί να ευθύνονται για ανεπιθύμητες δυσοσμίες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχεις έναν προσεγμένο καθαρισμό αλλά και σωστή συντήρηση του ψυγείου σου.

Extra Tip: Αν ακόμη και αφού άδειασες το ψυγείο σου εξακολουθεί να υπάρχει άσχημη οσμή, μπορείς να τοποθετήσεις ένα μπολ γαλλικού ή ελληνικού καφέ μέσα σε αυτό. Ο καφές θα καταφέρει να απορροφήσει τυχόν ανεπιθύμητες μυρωδιές από την πρώτη ημέρα.

3. Καθαρισμός των ντουλαπιών της κουζίνας

Αφού ξεσκονίσεις τα ψηλά σημεία των ντουλαπιών, πρέπει να δώσεις προσοχή στις πόρτες τους.

Το να καθαρίσεις καλά τα ντουλάπια σου είναι σημαντικό, καθώς μαζί με τη σκόνη μπορεί να συσσωρευτούν λίπη από το μαγείρεμα, δημιουργώντας μια στρώση πάνω στα ντουλάπια.

Για τον σωστό καθαρισμό των ντουλαπιών της κουζίνας χρησιμοποίησε ένα μείγμα νερού και ξυδιού ή υγρού πιάτων αναμειγνύοντας ίσες ποσότητες νερού και ξυδιού (ή υγρού πιάτων).

Αν η μυρωδιά του ξυδιού δεν είναι η αγαπημένη σου, μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα κουταλάκι υγρό πιάτων. 

Αυτή η συνταγή είναι αρκετά ήπια, επιτρέποντάς σου να τρίψεις την επιφάνεια χωρίς να την θολώσεις ή να βλάψεις το υλικό των ντουλαπιών, ακόμη και με εβδομαδιαία χρήση.

Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρείς πάντα τα ντουλάπια σου καθαρά και περιποιημένα.

Extra Tip: Άφησε τα ντουλάπια σου να στεγνώσουν καλά εσωτερικό πριν τοποθετήσεις πάλι πίσω τα σκεύη σου. 

Μάθε περισσότερα για το πώς να καθαρίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας από λίπη στο αναλυτικό μας άρθρο!

4. Καθαρισμός των ηλεκτρικών συσκευών

Για να διασφαλίσεις την καλύτερη απόδοση και λειτουργία των συσκευών της κουζίνας σου, απαιτείται να τις καθαρίζεις σχολαστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συνήθως, οι συσκευές της κουζίνας ενέχουν συσσωρευμένη βρωμιά και υπολείμματα φαγητών, επομένως απαιτείται μια ειδική προσέγγιση καθαρισμού για να μην επηρεαστεί η γεύση των φαγητών που μαγειρεύεις.

Ένας τρόπος να καθαρίσεις βαθιά τις συσκευές της κουζίνας είναι ο εξής:

Για την τοστιέρα, αφαίρεσε τις πλάκες και καθάρισε τις. Όσον αφορά την καφετιέρα, αποσυναρμολόγησε την πλήρως και καθάρισε κάθε μέρος ξεχωριστά.

Επίσης, αφού ολοκληρώσεις τον καθαρισμό του απορροφητήρα, μπορείς να ασχοληθείς με τον φούρνο. Χρησιμοποίησε αμμωνία για να τον καθαρίσεις και να απαλλαγείς από τυχόν λεκέδες.

Μην ξεχάσεις να αφιερώσεις χρόνο και για τον καθαρισμό του πλυντηρίου πιάτων πριν ξεκινήσεις τον επόμενο κύκλο πλύσης, καθώς και για τον καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων με τη χρήση αμμωνίας, για αψεγάδιαστο αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσεις τις συσκευές σου καθαρές και λειτουργικές, ώστε να απολαμβάνεις γευστικά φαγητά κάθε φορά που μαγειρεύεις.

Καθαρισμός κουζίνας: Οδηγός βήμα-βήμα για την απομάκρυνση λιπαρών κηλίδων και βακτηριδίων

5. Καθαρισμός χαμηλών ντουλαπιών και νεροχύτη

Αφού έχεις ολοκληρώσει τον καθαρισμό των επάνω επιφανειών και των ηλεκτρικών συσκευών, είναι σημαντικό να συνεχίσεις με τα χαμηλά ντουλάπια και τους πάγκους. Για να το πραγματοποιήσεις:

  • Ξεκίνησε καθαρίζοντας τις πόρτες των χαμηλών ντουλαπιών, αφαιρώντας τυχόν λεκέδες και υπολείμματα. Στη συνέχεια, καθάρισε το εσωτερικό τους για να αφαιρέσεις την συσσώρευση βρωμιάς.

    Απολύμανε τον πάγκο χρησιμοποιώντας λεμόνι, το οποίο διαθέτει απολυμαντικές ιδιότητες, και χρησιμοποίησε λευκό ξύδι με μαγειρική σόδα για να αντιμετωπίσεις επίμονους λεκέδες και να προσδώσεις επιπλέον λάμψη.
  • Στη συνέχεια, ασχολήσου με τον γεμάτο νεροχύτη σου. Βγάλε τα σκεύη που είχες βυθίσει και τοποθέτησέ τα στο πλυντήριο πιάτων που έχεις ήδη καθαρίσει.

    Πλύνε τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα που απαιτούν πλύσιμο στο χέρι, σκούπισε τα και επανατοποθέτησε τα στη θέση τους.

    Όταν τελειώσεις με αυτό, είναι η στιγμή να ασχοληθείς με τον νεροχύτη. Καθάρισέ τον χρησιμοποιώντας ξύδι και μαγειρική σόδα για να εξαλείψεις άσχημες μυρωδιές, και ξέπλυνε με καυτό νερό για να το απολυμάνεις.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσεις ότι και οι χαμηλές επιφάνειες και οι πάγκοι της κουζίνας σου θα είναι καθαροί και απολυμασμένοι, προσφέροντας ένα υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον για τη μαγειρική σου.

6. Αλλαγή σφουγγαριών και πετσετών

Είναι σημαντικό να αλλάζεις τις πετσέτες της κουζίνας σου κάθε 2-3 μέρες και να τις πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς αυτό θα εξουδετερώσει τα βακτήρια. 

Φρόντισε να μην χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγαράκι των πιάτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πέρα από το γεγονός ότι βοηθά στη συγκέντρωση βακτηριδίων, ευθύνεται και για την εξάπλωση οσμών στα πλυμένα σου πιάτα, χάνοντας σταδιακά τη λειτουργικότητά του.

Όσον αφορά τα πανάκια που έχεις στην κουζίνα σου, δεν αρκεί να τα καθαρίζεις μόνο με νερό για να απαλλαγείς από βρωμιές και βακτήρια.

Μπορείς να τα ανανεώσεις και να τα καθαρίσεις με φυσικά καθαριστικά, αναμειγνύοντας για παράδειγμα ίσες ποσότητες ξυδιού και λεμονιού και προσθέτοντας λίγο αλάτι για το μούλιασμα του βετέξ ή του πανιού. Άφησε το να δράσει για λίγο και μετά ξέπλυνε το με άφθονο νερό.

Εναλλακτικά, βάλε τα σε βραστό νερό με μαγειρική σόδα. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείς εντελώς από μικρόβια και ανεπιθύμητες οσμές.

Με αυτές τις πρακτικές, θα διασφαλίσεις ότι οι πετσέτες και τα πανάκια σου θα είναι καθαρά και απαλλαγμένα από βακτήρια, διατηρώντας ένα υγιεινό περιβάλλον στην κουζίνα σου.

7. Σκούπισμα και σφουγγάρισμα

Η κουζίνα σου θα είναι έτοιμη και πεντακάθαρη μετά τον καθαρισμό του πατώματος που είναι τελευταίο στάδιο. Αρχικά, αδειάζεις τον κάδο από τα σκουπίδια και αντικαθιστάς τη σακούλα, τοποθετώντας μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας στον πάτο για να απορροφήσει τυχόν οσμές. 

Στη συνέχεια, καθαρίζεις το πάτωμα με μια ηλεκτρική σκούπα ή με μια παραδοσιακή ξύλινη σκούπα. Έτσι θα απαλλαγείς από τυχόν υπολείμματα και σκόνη που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. 

Για να εξασφαλίσεις την πλήρη απομάκρυνση της σκόνης, σφουγγαρίζεις το πάτωμα κι ανοίγεις τα παράθυρα για να επιτρέψεις τον φυσικό αερισμό του χώρου. 

Έτσι, η κουζίνα σου θα είναι έτοιμη, καθαρή και λαμπερή για να την απολαύσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

Συμπέρασμα για Καθαρισμό Κουζίνας

Δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι αν χρειάζεται καθαρισμός ή απολύμανση στο χώρο της κουζίνας σου. Όπως συμπέρανες, και τα δύο είναι εξίσου απαραίτητα για τη διατήρηση της υγιεινής και την αποφυγή της εξάπλωσης μικροοργανισμών. 

Ελπίζουμε ο παραπάνω οδηγός καθαρισμού κουζίνας βήμα-βήμα, με απλά, οικολογικά προϊόντα καθαρισμού που όλοι έχουμε στο σπίτι μας να σε διευκολύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες καθαρισμού αυτού του χώρου. 

Ακόμη όμως κι αν η σκέψη και μόνο του καθαρισμού της κουζίνας εξακολουθεί να σου προκαλεί “τρόμο” ή απλώς δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσεις σε αυτόν, απευθύνσου σε ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού σπιτιού που διαθέτει όλα τα σύγχρονα και εξειδικευμένα μηχανήματα για μία αψεγάδιαστα αστραφτερή κουζίνα.

Συχνές ερωτήσεις

1. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω την κουζίνα μου;

Συνήθως, ενδείκνυται να καθαρίζεις την κουζίνα σου μία φορά την εβδομάδα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να την καθαρίζεις και πιο συχνά, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης και τη συσσώρευση λιπών.

2. Ποια είναι τα καλύτερα απολυμαντικά για την κουζίνα;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εμπορικά απολυμαντικά που είναι σχεδιασμένα ειδικά για την κουζίνα. Επίσης, ο συνδυασμός νερού με ξύδι ή λεμόνι μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό απολυμαντικό. Παράλληλα, τα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού σαν αυτό δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

3. Πώς μπορώ να αφαιρέσω τις επίμονες λιπαρές κηλίδες;

Για τις επίμονες λιπαρές κηλίδες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αφαίρεση λιπών. Επίσης, η χρήση ζεστού νερού με ξύδι ή λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνσή τους.

4. Πώς μπορώ να διατηρήσω την υγιεινή στην κουζίνα μου;

Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό, είναι σημαντικό να τηρείς καλές πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα σου σε καθημερινή βάση. Πλύνε καλά τα χέρια σου πριν και μετά το μαγείρεμα, αποθήκευσε τα τρόφιμα σωστά, απόφυγε να ρίχνεις σταγόνες υγρών στις επιφάνειες και χρησιμοποίησε ξεχωριστά μαχαίρια και σκεύη για τρόφιμα διαφορετικής προέλευσης (π.χ. κρέας και λαχανικά).

5.  Πώς να καθαρίσω σωστά τα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας;

Για να καθαρίσεις εκτενώς τα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας, ακολούθησε αυτά τα βήματα για να επιτύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα:
Θα χρειαστείς:

– Μαγειρική σόδα
– Νερό
– Υγρό απορρυπαντικό πιάτων
– Λευκό ξύδι
– Πανί με μικροΐνες
– Απορροφητικό πανί
– Σφουγγάρι

Για σωστό καθαρισμό των ξύλινων ντουλαπιών της κουζίνας χρειάζεται να ετοιμάσεις τρία διαφορετικά μείγματα χρησιμοποιώντας τα παραπάνω υλικά και ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Πρώτα, φτιάξε μία πάστα από ίσες ποσότητες μαγειρικής σόδας και νερού. Με ένα σφουγγάρι, άπλωσε την πάστα αυτή στο εσωτερικό και εξωτερικό των ντουλαπιών. Επικεντρώσου ιδιαίτερα σε περιοχές με δύσκολους λεκέδες από λίπη.

Στη συνέχεια, σε μια λεκάνη ανακάτεψε χλιαρό νερό και πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων. Χρησιμοποίησε αυτό το μείγμα για να ξεπλύνεις την πάστα από τη σόδα με τη βοήθεια ενός πανιού.

Τέλος, ανάμειξε ίσες ποσότητες λευκού ξυδιού και ζεστού νερού σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι. Ψέκασε τα ντουλάπια με αυτό το μείγμα και ολοκλήρωσε τον καθαρισμό τους, χρησιμοποιώντας το πανί με μικροΐνες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να καθαρίσεις εκτενώς τα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας σου και να τα διατηρήσεις σε άριστη κατάσταση.

Σχολιάστε