Οικολογικά Προϊόντα Καθαρισμού: Γιατί & Πώς να επιλέξετε

Στην εποχή μας, η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Καθένας από εμάς όμως, μπορεί με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά του να βάλει το δικό του λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Μία από αυτές τις μικρές αλλαγές είναι ο καθαρισμός του σπιτιού μας. Με τη χρήση οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό και ταυτόχρονα να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. 

Οικολογικά Προϊόντα Καθαρισμού: Γιατί & Πώς να επιλέξετε

Ακόμη κι αν προτιμάς ένα επαγγελματικό συνεργείο για τον καθαρισμό του σπιτιού σου, σιγουρέψου ότι διαθέτουν την υπηρεσία του βιολογικού καθαρισμού

Στην Angel Clean χρησιμοποιούμε ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό βιο-καθαρισμού, σε συνδυασμό με φιλικά προς το περιβάλλον, βιοδιασπώμενα καθαριστικά.

5+1 Πλεονεκτήματα οικολογικών προϊόντων καθαρισμού

Η μετάβαση από τα απλά καθαριστικά στα “πράσινα” είναι αναγκαία όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την διασφάλιση της υγείας της οικογένειας σου. 

Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα κύρια οφέλη της χρήσης οικολογικών προϊόντων καθαρισμου:

1. Ασφαλέστερα για το περιβάλλον

Το προφανές πλεονέκτημα των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων καθαρισμού είναι ότι είναι πολύ πιο ασφαλή για το περιβάλλον

Τα περισσότερα μη βιοδιασπώμενα χημικά καθαριστικά περιλαμβάνουν συστατικά (μερικές φορές γνωστές καρκινογόνες ουσίες) που είναι εξαιρετικά επιβλαβή, αν όχι θανατηφόρα, για την άγρια πανίδα και την υδρόβια ζωή.

Ορισμένες χημικές ουσίες ή πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που υπάρχουν σε παραδοσιακά καθαριστικά είναι οι εξής:

  • Φθαλικές ενώσεις
  • Θειικό λαουρυλοθειικό νάτριο
  • Λεμονένιο
  • Χλώριο
  • Αμμωνία
  • Υπερχλωροαιθυλένιο (PERC)
  • Υδροξείδιο του νατρίου

Όλες αυτές οι ουσίες προκαλούν σοβαρή βλάβη στα ζώα, στη φύση ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Τα πράσινα προϊόντα καθαρισμού είναι cruelty-free, δηλαδή δεν δοκιμάζονται σε ζώα, γεγονός που αποτελεί ένα πολύ θετικό στοιχείο.

2. Λιγότερο επιβλαβή για τις επιφάνειες & την ανθρώπινη υγεία

Τα φιλικά προς το περιβάλλον καθαριστικά είναι πολύ καλύτερα για χρήση σε σκληρές επιφάνειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενώσεις είναι λιγότερο διαβρωτικές και καθαρίζουν απαλά κάθε επιφάνεια χωρίς να είναι επιζήμιες.

Τα οικολογικά καθαριστικά είναι επίσης πολύ πιο ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Τα μη βιοδιασπώμενα, χημικά καθαριστικά μπορεί να είναι καυστικά, να απελευθερώνουν ερεθιστικές αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα. 

Οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, σκασίματα στο δέρμα, χημικά εγκαύματα, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και δηλητηρίαση.

Η υπερβολική έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι επιχειρήσεις στον κλάδο του καθαρισμού πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τη μετάβαση σε πράσινα προϊόντα καθαρισμού για την ασφάλεια όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και των εργαζομένων τους.

3. Μείωση των πλαστικών αποβλήτων

Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τον πλανήτη. Τα πλαστικά είναι ένα από τα χειρότερα υλικά που ευθύνονται για την υπερχείλιση των χωματερών, τον θάνατο της άγριας πανίδας και την απειλή της θαλάσσιας ζωής. 

Αντίθετα, τα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα πράσινα καθαριστικά είναι συνήθως συσκευασμένα σε:

  • Ανακυκλώσιμα υλικά
  • Βιοδιασπώμενα υλικά
  • Μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων, επαναγεμιζόμενα

4. Ευκολότερη αποθήκευση

Πολλά φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού είναι πολλαπλών χρήσεων, γεγονός που σε γλιτώνει από την αγορά μιας μεγάλης σειράς προϊόντων για τον καθαρισμό κάθε χώρου στο σπίτι ή την επιχείρησή σου. 

Το επαναγεμιζόμενο στοιχείο των προϊόντων οικιακού καθαρισμού μηδενικών αποβλήτων μπορεί να επιτρέψει την ευκολότερη αποθήκευση, καθώς τα συγκεκριμένα καθαριστικά είναι πιθανό να συσκευάζονται σε μικρότερα φακελάκια ή σε μορφή δισκίων.

Δεν θα χρειαστεί ένα μεγάλο ντουλάπι για να αποθηκεύσεις ογκώδεις, βαριές προμήθειες προϊόντων καθαρισμού. Για τις επιχειρήσεις, τα επαναγεμιζόμενα καθαριστικά είναι πολύ πιο εύκολα στην αποθήκευση και τη χρήση, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για τη συντήρηση.

5. Αποτελεσματικά καθαριστικά

Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα παραδοσιακά χημικά καθαριστικά είναι πιο αποτελεσματικά από τα οικολογικά. 

Στην πραγματικότητα, ορισμένα βιοδιασπώμενα καθαριστικά είναι πιο αποτελεσματικά σε ορισμένες επιφάνειες, καθώς ο κίνδυνος καταστροφής τους είναι πολύ μικρότερος.

Οικολογικά Προϊόντα Καθαρισμού: Γιατί & Πώς να επιλέξετε

Πώς να επιλέξεις οικολογικά προϊόντα καθαρισμού

  • Διάβασε τις ετικέτες: Ψάξε για προϊόντα που έχουν πιστοποιήσεις οικολογικών οργανισμών ή σήματα που υποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι βιοδιασπώμενο, φιλικό προς το περιβάλλον ή κατασκευασμένο με ανανεώσιμες πηγές.
  • Απόφυγε τα χημικά: Αναζήτησε προϊόντα που δεν περιέχουν χλώριο, αμμωνία, φθαλικές ενώσεις ή άλλες επιβλαβείς ουσίες.
  • Δοκίμασες εναλλακτικές λύσεις: Μερικές φυσικές/σπιτικές συνταγές καθαρισμού περιλαμβάνουν λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα, λεμόνι και αιθέρια έλαια. Μπορείς να δοκιμάσεις αυτές τις εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγεις τη χρήση χημικών προϊόντων στον καθαρισμό του σπιτιού σου.

Συμπέρασμα για Οικολογικά Προϊόντα Καθαρισμού

Η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Μην ξεχνάς πως κάθε μικρή, ατομική επιλογή προς την οικολογία μετράει!

Ο καθαρισμός του σπιτιού σου με οικολογικά προϊόντα είναι ένα βασικό βήμα προς μία φιλικότερη προς το περιβάλλον στάση, αλλά και μία επιλογή με πολλά οφέλη για την υγεία σου και την προστασία των επιφανειών του σπιτιού σου.

Είτε καθαρίζεις μόνος/η του σπίτι σου, είτε κάποιο επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού, φρόντισε να σιγουρευτείς ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς το περιβάλλον και βιοδιασπώμενα.

Αν δεν ξέρεις πώς να επιλέξεις συνεργείο καθαρισμού που περιλαμβάνει τον βιο-καθαρισμό του οικιακού ή επαγγελματικού σου χώρου στις υπηρεσίες του, διάβασε το σχετικό άρθρο μας.

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποια είναι τα καλύτερα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού;

Τα καλύτερα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού είναι κομποστοποιήσιμα ή πλήρως ανακυκλώσιμα και έχουν μηδενικά απόβλητα.

Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φυσικά, βιοδιασπώμενα υλικά και να παραμένουν αποτελεσματικά κατά των βακτηρίων στο σπίτι ή/και στο χώρο εργασίας.

Τα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης γίνεται όλο και πιο κρίσιμη.

Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να εργάζονται προς την κατεύθυνση της χρήσης και της προμήθειας οικολογικότερων προϊόντων, ιδίως στον κλάδο του καθαρισμού.

Σχολιάστε