Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού κι έπειτα, η ανάγκη για απολύμανση του σπιτιού μας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.
Όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της υγείας μας μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, τότε δεν έχουμε παρά να απολυμάνουμε την κάθε επιφάνεια με τον κατάλληλο τρόπο και μέσα.
Ας διαχωρίσουμε όμως την απλή καθαριότητα από την απολύμανση.
Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο είναι ότι με την απολύμανση επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών από μία επιφάνεια με τη βοήθεια χημικών ουσιών. Μπορείς αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διαφορά καθαρισμού και απολύμανσης.
Αν δεν έχεις καταφέρει ακόμη να βρεις ακριβή απάντηση στο ερώτημα «Πώς να απολυμάνω το σπίτι μόνος μου», το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις αναλυτικά τους βασικούς τρόπους και τα κατάλληλα βήματα για να εξουδετερώσεις αποτελεσματικά όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο σου.
Για να καθαρίσεις το σπίτι σου σε βάθος και να νιώσεις ασφάλεια και προστασία, αλλά και να μπορέσεις να χαλαρώσεις στον προσωπικό σου χώρο χωρίς τον φόβο των μικροβίων, πρέπει να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές που αφορούν σε συγκεκριμένες επιφάνειες του σπιτιού.
Αν όμως θέλεις ένα πραγματικά καθαρό σπίτι χωρίς μικροοργανισμούς, βακτήρια και μύκητες, η ιδανική λύση είναι ένας βιολογικός καθαρισμός που θα σου προσφέρει επαγγελματική και ασύγκριτη απολύμανση, με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένου εξοπλισμού για βιο-καθαρισμό.
Πώς να κάνεις απολύμανση σπιτιού
1. Αερισμός δωματίων
Το πρώτο βήμα για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού σου είναι ο αερισμός των δωματίων. Βγάλε στον ήλιο τις κουβέρτες και τα παπλώματα.
Ο αερισμός των δωματίων του σπιτιού σου πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση για την ανανέωση του αέρα και την διάχυση φρέσκου αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μειωθεί η εμφάνιση ιώσεων και αλλεργιών.
2. Απολύμανση Επιφανειών
Προχώρησε στη λεπτομερή απολύμανση επιφανειών όπως οι πάγκοι, τα έπιπλα, τα γραφεία, αλλά και όλες οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τα μέλη της οικογένειας.
Προτίμησε τα υγρά απολυμαντικά καθαριστικά ή καθαριστικά που περιέχουν αραιωμένη χλωρίνη για επιφάνειες που δεν ξεβάφουν (αναλογίας 1 προς 10).
Στη συνέχεια, ξέπλυνε τις επιφάνειες από αυτά με νερό.
3. Χαλιά
Κάνε καλό τίναγμα τόσο των χαλιών του σπιτιού, όσο και των καλυμμάτων του καναπέ.
Βγάλε τα για λίγη ώρα στον ήλιο να αεριστούν και τοποθέτησέ τα ξανά στη θέση τους.
Συνέχισε με την ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό χαλιών ή και τον ατμοκαθαριστή για την απομάκρυνση της σκόνης, των λεκέδων και των μικροβίων σε ποσοστό 99,9%.
Για περισσότερες λεπτομέρειες καθαρισμού χαλιών, διάβασε το άρθρο μας: Πώς να καθαρίσω το χαλί χωρίς να το πλύνω.
4. Κουζίνα
Στο χώρο της κουζίνας, η υγρασία και το καθημερινό μαγείρεμα καθιστούν απαραίτητο το συχνό και βαθύ καθαρισμό και απολύμανσή της. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και θα τα καταφέρεις:
- Αφαίρεσε από όλες τις επιφάνειες κάθε αντικείμενο και καθάρισε προσεκτικά τους πάγκους.
- Βάλε τα ράφια του ψυγείου, τον δίσκο από τον φούρνο μικροκυμάτων και την πιατοθήκη μέσα στο νεροχύτη που έχεις γεμίσει με ζεστό νερό.
- Κάνε ένα καλό ξεσκόνισμα πάνω από το ψυγείο και από τα ντουλάπια της κουζίνας.
- Οι βρύσες, τα μαγειρικά σκεύη, το ψυγείο και ο φούρνος πρέπει να καθαριστούν με καθαριστικά γενικής χρήσης και στη συνέχεια να ξεπλυθούν.
- Βάλε στο πλυντήριο πιάτων τα σφουγγάρια και τα βετέξ.
- Σκούπισε το πάτωμα με προσοχή, απομακρύνοντας σκόνη και ψίχουλα. Έπειτα, κάνε ένα καλό σφουγγάρισμα.
Απολύμανση ψυγείου
Αφαίρεσε τα τρόφιμα από το ψυγείο, πετώντας όσα έχουν λήξει. Στη συνέχεια, καθάρισε το εσωτερικό του με ένα σφουγγάρι που έχεις βουτήξει σε ζεστό νερό και υγρό πιάτων.
Χρησιμοποίησε απολυμαντικό καθαριστικό, χωρίς τοξικά, για να περάσεις τα ντουλάπια, τη βάση του ψυγείου, τις αυγοθήκες κλπ και ένα βρεγμένο καθαρό σφουγγάρι.
Άφησε τις επιφάνειες να στεγνώσουν κι έπειτα τοποθέτησε ξανά τα τρόφιμα στο ψυγείο.
Απολύμανση πλυντηρίου πιάτων
Για να καθαρίσεις σχολαστικά το πλυντήριο πιάτων, βρες την περιοχή που γίνεται η αποστράγγιση στο πλυντήριο και πέταξε τυχόν υπολείμματα φαγητού.
Έπειτα, βάλε μέσα στο πλυντήριο ένα ποτήρι που περιέχει λευκό ξίδι. Πάρε μία άλλη κούπα που έχει μαγειρική σόδα (μέχρι τη μέση) και τοποθέτησε την στο πάνω ράφι του πλυντηρίου.
Ξεκίνησε ένα κύκλο πλυσίματος σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις ολοκληρωθεί, άφησε το κλειστό για 20 λεπτά ακόμη.
Τέλος, άνοιξε την πόρτα του πλυντηρίου και σκούπισε το χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή μια καθαρή πετσέτα.
5. Καναπές
Σκούπισε τον καναπέ σου με τη χρήση μιας ειδικής βούρτσας από την ηλεκτρική σκούπα ή με ένα πρακτικό και μικρό ηλεκτρικό σκουπάκι, πέρασε τον με ένα ήπιο καθαριστικό και τέλος, χρησιμοποίησε τον ατμοκαθαριστή για ένα τέλειο αποτέλεσμα καθαρισμού.
6. Μπάνιο
Ένα από τα δωμάτια του σπιτιού όπου αναπτύσσεται ο μεγαλύτερος αριθμός βακτηρίων είναι το μπάνιο. Η καθημερινή απολύμανσή του είναι επιτακτικής ανάγκης πρωτίστως για λόγους υγιεινής.
Ξεκίνησε τον καθαρισμό του μπάνιου φορώντας γάντια οικιακής χρήσης και ξεκινώντας από τα ψηλά προς τα χαμηλά.
Για να αποφύγεις τη λάσπη στο πάτωμα, το σκούπισμα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις. Βάλε την κουρτίνα της μπανιέρας στο πλυντήριο και καθάρισε καλά τη μπανιέρα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό και ζεστό νερό.
Στη συνέχεια, δώσε έμφαση στον καθαρισμό και την απολύμανση των πλακιδίων του μπάνιου, τρίψε τη βρωμιά από τους αρμούς τους με μία οδοντόβουρτσα ή βουρτσάκι που έχεις βουτήξει στη χλωρίνη.
Παράλληλα, άνοιξε την πόρτα και τυχόν παράθυρο του μπάνιου για να αερίζεται. Σίγουρα ο καθαρισμός του νιπτήρα και της βρύσης πρέπει να ακολουθήσει. Για να καθαρίσεις σωστά τη λεκάνη, ρίξε απολυμαντικό καθαριστικό και χλωρίνη στην τουαλέτα, τρίβοντας με το πιγκάλ κι έπειτα τράβηξε το καζανάκι.
Για να ολοκληρώσεις την απολύμανση, πρέπει να κάνεις σφουγγάρισμα με τη χρήση αντιβακτηριακού καθαριστικού για το πάτωμα ή αραιωμένης χλωρίνης.
Πώς να απολυμάνεις το πλυντήριο ρούχων
Το πλυντήριο ρούχων χρειάζεται κι αυτό έναν ειδικό τρόπο καθαρισμού περίπου μία φορά το μήνα. Ρύθμισέ το σε ένα πρόγραμμα πλύσης θερμοκρασίας άνω των 60°C.
Βάλε κανονικά το απορρυπαντικό σε σκόνη στη θήκη του πλυντηρίου και άφησέ το ώσπου να ολοκληρωθεί η πλύση.
Στη θέση του απορρυπαντικού, δοκίμασε να βάλεις 2 φλιτζάνια ξίδι, απομακρύνοντας τυχόν οσμές που υπάρχουν στο εσωτερικό του.
7. Στρώματα
Εκτός από τη σκόνη, τα στρώματα αποτελούν μία αγαπημένη “κατοικία” και για τα ακάρεα. Είναι σημαντικό λοιπόν να ξέρεις πώς να γλιτώσεις από τα ακάρεα στο στρώμα, κάνοντας ένα βαθύ καθαρισμό του.
Αφαίρεσε το κάλυμμα του στρώματος, σκούπισέ το με μία ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι για να μαζέψεις τη σκόνη και τις τρίχες που έχουν μαζευτεί με το πέρασμα του χρόνου.
Ρίξε σε ζεστό νερό λίγο υγρό σαπούνι πιάτων και μαγειρική σόδα και τρίψε το, ώστε να αφαιρεθούν οι λεκέδες. Πέρνα το στρώμα με ένα πανί που είναι ψεκασμένο με αντιβακτηριδιακό υγρό και ανασήκωσέ το.
Ακόμη, βγάλε το στρώμα για λίγη ώρα στον κήπο ή στην βεράντα, καθώς η έκθεση στον ήλιο και τον αέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βακτηρίων του.
8. Σκούπισμα – Σφουγγάρισμα
Ήρθε η κρίσιμη ώρα του σκουπίσματος και του σφουγγαρίσματος που θα επισφραγίσουν το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα της απολύμανσης σπιτιού. Μετακίνησε τις πολυθρόνες, τον καναπέ, τις γλάστρες, τα κομοδίνα κλπ, και σκούπισε με ηλεκτρική σκούπα όλο το σπίτι.
Χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση στο σκούπισμα σημείων του σπιτιού, όπως κάτω από τα κρεβάτια ή στα πόδια των επίπλων όπου μαζεύονται διάφορες βρωμιές.
Κατά το σφουγγάρισμα, χρησιμοποίησε ένα βιολογικό καθαριστικό και άλλαξε νερό ανά δωμάτιο.
Τώρα μπορείς να απολαύσεις το πεντακάθαρο σπίτι σου, που είναι απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς και κάθε είδους μικροσκοπικούς “εχθρούς” που απειλούν καθημερινά την υγεία μας.
Συμπέρασμα για απολύμανση σπιτιού
Στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, η απολύμανση σπιτιού αποτελεί ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Με οργανωμένες και μεθοδικές κινήσεις, μπορείς να καταφέρεις τον σχολαστικό καθαρισμό του σπιτιού σου άμεσα και εύκολα.
Αν ο παραπάνω οδηγός δεν σου απάντησε επαρκώς στο ερώτημα «Πώς να κάνω απολύμανση σπιτιού μόνος μου», τότε μάλλον πρέπει να απευθυνθείς σε ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού για βιολογικό καθαρισμό, που θα εξουδετερώσει αποτελεσματικά κάθε μικροοργανισμό.
Το σπίτι σου θα μοιάζει σαν καινούργιο και θα λάμπει κάθε γωνία και αντικείμενό του, χάρη στο έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και τα σύγχρονα μέσα καθαρισμού που χρησιμοποιούν.
Tips για απολύμανση σπιτιού
- Ξεκίνησε τον καθαρισμό της κάθε περιοχής πρώτα με ένα ήπιο υγρό καθαρισμού σε ένα σφουγγάρι ή πανί κι έπειτα, εφάρμοσε το απολυμαντικό. Ο γενικός κανόνας είναι ότι ο καθαρισμός προηγείται της απολύμανσης.
- Μην μπαίνεις στο σπίτι με τα παπούτσια σου γιατί είναι φορείς τεράστιου αριθμού μικροβίων, βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών από τους δρόμους. Βγάλε τα παπούτσια σου στην είσοδο του σπιτιού και μέσα στο σπίτι να φοράς μόνο τις παντόφλες ή τις κάλτσες σου.
- Φρόντισε να απολυμαίνεις συχνά τα πόμολα στις πόρτες (κυρίως της εισόδου) και στις ντουλάπες και τις λαβές από μικροσυσκευές.
- Καθάρισε καλά και τακτικά τους διακόπτες ρεύματος, τα πληκτρολόγια υπολογιστών, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, αλλά και όλες τις μικροσυσκευές (καφετιέρες, φρυγανιέρες, μίξερ κ.ά.) που αγγίζεις καθημερινά και μεταφέρουν μικρόβια.
Συχνές ερωτήσεις
1. Πώς να απολυμάνω το σπίτι από τον κορονοϊό;
Η δράση του κορονοϊού μπορεί να κατασταλεί σημαντικά με τη βοήθεια των απορρυπαντικών και μιας καλής απολύμανσης.
Για να απολυμάνεις επιφάνειες του σπιτιού που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, χρησιμοποίησε ένα απλό απολυμαντικό.
Σιγουρέψου ότι πλένεις πάντα καλά τα χέρια σου αφού καθαρίσεις την επιφάνεια, ή ότι τα απολυμαίνεις με αλκοολούχα σπρέι ή μαντιλάκια Μολυσμένες επιφάνειες. Απόφυγε την επαφή με τα μάτια, το στόμα αλλά και τη μύτη σου.
Είναι σημαντικό να καθαρίσεις σωστά την επιφάνεια για να μη μεταφερθεί στην υπόλοιπη επιφάνεια ο ιός. Ξεκίνησε από τη μία άκρη της επιφάνειας προς την άλλη και θυμήσου να πλύνεις το πανί που χρησιμοποίησες, αφήνοντας το να στεγνώσει καλά.
Τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα είναι ιδανικό να καθαρίζονται στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία νερού θα εξουδετερώσει τον ιό. Αν δεν έχεις πλυντήριο πιάτων, πλύνε τα με ζεστό νερό και απολυμαντικό.
Σχετικά με τα μολυσμένα ρούχα και τα σεντόνια, πλύνε τα στην υψηλότερη θερμοκρασία του πλυντηρίου και άφησέ τα να στεγνώσουν πολύ καλά.
Τα ρούχα κάποιου που νοσεί από κορονοϊό μπορούν να πλυθούν μαζί με αυτά ενός υγιούς ατόμου, αλλά μην τα τινάξεις, καθώς μπορεί να μολυνθούν άλλες επιφάνειες.
2. Γιατί είναι σημαντική η χρήση απολυμαντικών καθαριστικών στο σπίτι;
Για την προστασία εσένα και της οικογένειας σου έναντι των μικροβίων, η χρήση αντιβακτηριακών καθαριστικών είναι απαραίτητη. Τα μικρόβια είναι ανθεκτικά σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού για πολλές ώρες ή και μέρες.
Η επαφή με αυτά τα μικρόβια (ιούς, βακτήρια κλπ) μπορεί να προκαλέσει από κρυολόγημα και γρίπη, μέχρι και άλλες ασθένειες.
Η χρήση απολυμαντικών καθαριστικών εμποδίζει την εξάπλωσή τους και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για την υγεία.