Μετακόμιση Συμβουλές Πριν και Μετά

Μετακόμιση σημαίνει μία καινούργια αρχή! Ξέρουμε πόσο αγχωτική μπορεί να είναι και μόνο η σκέψη της μετακόμισης και ότι συχνά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Το παν όμως είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να δεις τα θετικά που έχει η αλλαγή σπιτιού.

Το πιο σημαντικό για να το πετύχεις αυτό είναι να έχεις οργάνωση και μεθοδικότητα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες βήμα-βήμα τόσο πριν τη μετακόμιση, όσο και μετά.

Μετακόμιση Συμβουλές Πριν και Μετά

Γι’ αυτό συλλέξαμε σε αυτό το άρθρο όλες τις πληροφορίες που θα σου χρειαστούν και θα σου «λύσουν» κυριολεκτικά τα χέρια! 

Μάθε πώς μπορείς να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη και την μεταφορά των αντικειμένων σου μία ευχάριστη διαδικασία.

Μετακόμιση Συμβουλές Πριν

1. Καθαρισμός νέου σπιτιού

Αρχικά, θυμήσου ότι το Α και το Ω σε μια μετακόμιση, πέρα από την οργάνωση, είναι η καθαριότητα. Σίγουρα θέλεις το σπίτι στο οποίο θα μετακομίσεις να είναι πεντακάθαρο για να μπορεί να «υποδεχτεί» κατάλληλα τα πράγματά σου και να μπορείς να απολαύσεις τον χώρο στο έπακρο. 

Γι’ αυτό, ζήτησε τη βοήθεια φίλων, συγγενών ή γενικά άλλων ατόμων που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτή την αρκετά κοπιαστική και απαιτητική διαδικασία της καθαριότητας. 

Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει χρόνος και διάθεση, απευθύνσου σε ένα ειδικό συνεργείο καθαρισμού πριν και μετά από μετακόμιση ή ανακαίνιση, που θα φροντίσει τον καθαρισμό δαπέδων, κουζίνας, μπάνιου, παραθύρων, δωματίων κ.ά. για ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα που θα κάνει τη νέα σου κατοικία να λάμπει! 

Είναι μία βασική ενέργεια που πρέπει να κανονίσεις στο άδειο σπίτι ή νεόδμητο στο οποίο πρόκειται να μετακομίσεις για να ξεκινήσεις από μία καθαρή «βάση»!

2. Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων στο παλιό σπίτι

Πριν αναχωρήσεις για το νέο σου σπίτι, τακτοποίησε όλες τις εκκρεμότητες που μπορεί να έχεις. Πλήρωσε κοινόχρηστα, λογαριασμούς και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται.

Επίσης, θα μπορούσες να αφήσεις για καλό και για κακό τα στοιχεία της νέας διεύθυνσης και το τηλέφωνο σου στον διαχειριστή ή σε κάποιο γείτονα, σε περίπτωση που έρθει κάποιος επιπλέον λογαριασμός ή αλληλογραφία που θα χρειαστεί να παραλάβεις.

3. Μεταφορά τηλεφώνου/Ίντερνετ/νερού

Μην ξεχάσεις να τακτοποιήσεις έγκαιρα την μεταφορά ή αλλαγή του τηλεφώνουν, του ίντερνετ και του νερού για να γίνει άμεση διακοπή και επανασύνδεση στο καινούργιο σπίτι. 

Ή αν πρόκειται για νεόδμητο, η σύνδεση του ρεύματος και του νερού απαιτεί αρκετά μεγάλο διάστημα για να ενεργοποιηθεί, επομένως θα πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κανονίσεις.

Κάνε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ενημερώνοντας τους παρόχους σου τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν τη μετακόμιση σχετικά με την αλλαγή διεύθυνσης. 

Σίγουρα δε θέλεις να φτάσεις στο νέου σπίτι και να βρεθείς προ εκπλήξεων!

4. Ξεκαθάρισμα πραγμάτων

Το καινούργιο σου σπίτι δεν πρέπει να γεμίσει με πράγματα που πλέον είναι άχρηστα ή ελαττωματικά. Πρέπει να επιλέξεις τα απαραίτητα και χρηστικά αντικείμενα που έχουν λόγο ύπαρξης στο σπίτι σου και αξίζει να μεταφερθούν σε αυτό.

Επομένως, μόλις αποφασίσεις ότι θα μετακομίσεις σε άλλο σπίτι θα πρέπει να ξεκινήσεις το ξεσκαρτάρισμα. Το “home decluttering” είναι μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που κανονικά πρέπει να κάνεις μία φορά το χρόνο γενικότερα, πόσω μάλλον πριν από μία μετακόμιση.

Δες ποια μικροαντικείμενα, αξεσουάρ, ρούχα, βιβλία ή αντικείμενα συναισθηματικής αξίας μπορείς ή πρέπει να αποχωριστείς, αφού βαρέθηκες να τα κοιτάς χωρίς να τα χρησιμοποιείς ποτέ και ολοκλήρωσε αυτό το βασικό βήμα πριν τη μετακόμιση. 

Ακόμη κι αν δε θέλεις να πετάξεις στα σκουπίδια κάποια αντικείμενα, μπορείς να τα χαρίσεις σε φίλους ή σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.

5. Αγορά υλικών συσκευασίας για πακετάρισμα

Στη μετακόμιση αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι τα υλικά συσκευασίας και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες! Προμηθεύσου πολλά χαρτοκιβώτια (κούτες) σε διάφορα μεγέθη ή κράτησε κούτες από παραγγελίες που κάνεις και είναι γερές. 

Μπορείς επίσης να κοιτάξεις σε γειτονικά μαγαζιά (π.χ. σούπερ μάρκετ) για περίσσειες κούτες και να ζητήσεις να τις κρατήσουν καθαρές ώστε να περάσεις να τις πάρεις για να μη χρειαστεί να αγοράσεις.

Σίγουρα θα πρέπει να προμηθευτείς κολλητικές ταινίες, ψαλίδια, ετικέτες, χαρτοταινίες, μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και παλιές εφημερίδες ή περιοδικά. 

Εξαιρετικά χρήσιμο για μια μετακόμιση είναι όπως ξέρεις το αεροπλάστ, το διάφανο πλαστικό με τις φουσκαλίτσες που μας αρέσει να σπάμε, όπως και το χαρτόνι συσκευασίας ή η ζελατίνα για να τυλίξεις τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές ώστε να μη φθαρούν κατά τη μεταφορά.

Ακόμη, όταν έχεις συσκευάσει και κλείσει την κάθε κούτα, θα πρέπει να αναγράφει στο πλάι και πάνω τι περιέχει και για ποιο δωμάτιο του σπιτιού προορίζεται, ώστε να εξοικονομήσεις χρόνο κατά την τακτοποίηση. 

Προμηθεύσου λοιπόν και ένα μαύρο μαρκαδόρο και μην ξεχνάς να γράφεις τη λέξη «Προσοχή» πάνω σε κούτες που περιέχουν εύθραυστα αντικείμενα.

Μετακόμιση Συμβουλές Πριν και Μετά

6. Βαλίτσα με προσωπικά είδη

Είναι λογικό όταν μπεις στο καινούργιο σπίτι και κατακλυστείς από κούτες και βαλίτσες να δυσκολεύεσαι να θυμηθείς ή να ανοίξεις πολλές από αυτές για να βρεις τα προσωπικά σου είδη για άμεση χρήση.

Επομένως, σκέψου ότι είναι σα να πηγαίνεις κάποιο ταξίδι και έχεις ετοιμάσει μία βαλίτσα με τα απαραίτητα αντικείμενα, όπως την οδοντόβουρτσα, είδη προσωπικής υγιεινής, πιτζάμες, μια-δυο αλλαξιές ρούχα κλπ. 

7. Μεταφορά και κουβάλημα

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Αφού έχεις πακετάρει όλα τα πράγματα και έφτασε η μεγάλη ώρα της μετακόμισης, φρόντισε να έχεις κανονίσει τα εξής:

  • Να έχεις βρει άτομα (συγγενείς και φίλους) που θα σε βοηθήσουν στο κουβάλημα.
  • Να έχεις εντοπίσει ποιος μπορεί να έχει ένα φορτηγάκι για τη μεταφορά ή να έχεις απευθυνθεί σε εταιρία μεταφορών-μετακομίσεων.
  • Να μεταφερθούν πρώτα τα ογκώδη και βαριά αντικείμενα ώστε να τοποθετηθούν εύκολα και γρήγορα στον άδειο χώρο του νέου σπιτιού.
  • Να ξεκινήσει η διαδικασία της μετακόμισης νωρίς το πρωί για να τελειώσει έγκαιρα, πριν τη ζέστη του καλοκαιρινού μεσημεριού ή πριν νυχτώσει το χειμώνα.
  • Να αναλάβεις την επίβλεψη της μετακόμισης, είτε υπάρχει συνεργείο, είτε γίνεται από συγγενείς και φίλους για να γίνουν τα πράγματα γρηγορότερα και ευκολότερα.

Μετακόμιση Συμβουλές Μετά

Το καινούργιο σου σπίτι είναι έτοιμο να σε υποδεχτεί, αφού όλη η διαδικασία της μεταφοράς έχει ολοκληρωθεί. Παρόλα αυτά, ο χρόνος που θα σου πάρει μέχρι να ετοιμαστεί εντελώς το νέο σπίτι και να τακτοποιηθούν όλα είναι αρκετός και χρειάζεται υπομονή και θετική ενέργεια για να γίνουν όλα σωστά.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν όλα από την πρώτη βδομάδα, ούτε καν από τον πρώτο μήνα. Ως γνωστόν, το καλό πράγμα αργεί να γίνει, επομένως σταδιακά το σπίτι σου θα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από όμως πρέπει να ξεκινήσεις και τι πρέπει να κάνεις τις πρώτες μέρες που μπαίνεις σ’ ένα σπίτι; 

Δες μερικά χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να τακτοποιήσεις τα υπάρχοντά σου χωρίς πανικό και άγχος και να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο σου σπιτικό:

  • Εκτός από τη βαλίτσα με τα προσωπικά είδη που θα σου χρειαστεί άμεσα, άρχισε το ξεπακετάρισμα αντικειμένων που θα χρειαστούν στην καθημερινότητά σου από το πρώτο κιόλας βράδυ, και κατά σειρά προτεραιότητας στα δωμάτια: υπνοδωμάτια, κουζίνα και ακολουθεί το μπάνιο.
  • Στο υπνοδωμάτιο ξεκίνα βάζοντας τα ρούχα στη ντουλάπα και προσπάθησε να τα τοποθετήσεις σωστά στους αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους. Μην τα πετάξεις απλώς μέσα στη ντουλάπα, τακτοποίησε τα όπως πρέπει για να μην έχεις μία επιπλέον δουλειά τις επόμενες μέρες.
  • Στον χώρο της κουζίνας ξεπακέταρε πρώτα τα εύθραυστα αντικείμενα για να σιγουρευτείς ότι είναι ασφαλή. Θα ήταν πολύ εξυπηρετικό να έχεις ετοιμάσει μία κούτα με τα απολύτως απαραίτητα (ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, βασικά πιάτα κλπ) για τις πρώτες μέρες που θέλεις να μαγειρέψεις κάτι γρήγορο ή να πιεις νερό και άλλα ροφήματα.
  • Στο μπάνιο θα πρέπει να τακτοποιηθούν άμεσα η κουρτίνα μπάνιου, το χαλάκι, οι πετσέτες, η σαπουνοθήκη και γενικά τα αξεσουάρ μπάνιου, ώστε να μπορείς εύκολα να αναζωογονηθείς με ένα ζεστό μπάνιο που θα σε ξεκουράσει μετά τη μετακόμιση. Φρόντισε στη βαλίτσα με τα προσωπικά είδη να έχεις και μία πετσέτα μπάνιου εύκαιρη.
  • Τα έπιπλα των δωματίων θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκινώντας από τα βασικά, όπως ο καναπές, το κρεβάτι, και το τραπέζι με τις καρέκλες. Έπειτα, μπορούν να μπουν τα υπόλοιπα (κομοδίνα, σκαμπώ, πολυθρόνες κλπ) για να οργανώσεις το χώρο όπως σου αρέσει, κοιτάζοντας και το αισθητικό κομμάτι με βάση τη διαρρύθμισή του.
  • Μην αγοράζεις συνεχώς καινούργια πράγματα πριν ολοκληρώσεις την τακτοποίηση, καθώς για πολλά από αυτά μπορεί να αναθεωρήσεις. Κάνε το στη συνέχεια, που θα έχεις ανακαλύψει τις ακριβείς σου ανάγκες στον καινούργιο χώρο.

Αφού ολοκληρώσεις την τακτοποίηση και την οργάνωση των αντικειμένων και των επίπλων σου στο νέο σπίτι, θα πρέπει να γίνει ένας λεπτομερής καθαρισμός όλων των δωματίων για να απομακρυνθεί η σκόνη και η βρωμιά που οφείλεται στη μετακόμιση.

Μετακόμιση συμπέρασμα

Αν νιώθεις ότι δεν έχεις τις αντοχές αλλά και το χρόνο να κάνεις τον απαραίτητο καθαρισμό του νέου σου χώρου σωστά, απευθύνσου σε ένα ειδικό συνεργείο καθαρισμού.

Θα γίνουν όλα στην ώρα τους, άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά, με εξειδικευμένο εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό που σέβεται τις ιδιαίτερες ανάγκες των υλικών σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού, για να μπορέσεις να χαρείς και να απολαύσεις τη νέα σου «φωλιά» όπως σου αξίζει.

Σχολιάστε