Πώς να καθαρίσω τον καναπέ;

Ο καναπές δεν είναι απλά ένα έπιπλο, αλλά το προσωπικό μας “καταφύγιο”, όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες μας όσο βρισκόμαστε στο χώρο του σπιτιού μας με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Είναι λογικό λοιπόν να λερώνεται συχνά και να δημιουργούνται οσμές, είτε από τη συχνή χρήση, είτε από κάποια απροσεξία την ώρα που τρώμε ή πίνουμε πάνω στον καναπέ.

Πώς να καθαρίσω τον καναπέ; | Βιολογικός καθαρισμός καναπέ

Ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κάποιο κατοικίδιο, ο καθαρισμός καναπέ σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι που δε θα μπορέσεις να αποφύγεις, όχι μόνο για να έχει πάντα μια καθαρή όψη ο καναπές σου, αλλά και για να μην θέτεις σε κίνδυνο την υγεία των αγαπημένων σου προσώπων.

Ακόμη κι αν δεν ξέρεις ακόμη την απάντηση στο ερώτημα «πώς μπορώ να καθαρίσω τον καναπέ μου» γιατί σου φαίνεται μία διαδικασία-«βουνό», ήρθε η ώρα να τη μάθεις! 

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για να καθαρίσεις απλά και γρήγορα τον καναπέ σου, είτε είναι από δέρμα, είτε από ύφασμα, ακόμη και με σπιτικά υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι σου.

Βέβαια η πιο αποτελεσματική λύση είναι να εμπιστευτείς τον καναπέ σου στα χέρια των ειδικών, ώστε ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού με ειδικά και σύγχρονα μηχανήματα να αναλάβει τον βαθύ και λεπτομερή καθαρισμό του.

Καθαρισμός καναπέ από ύφασμα

Αν ο καναπές σου είναι από πλενόμενα καλύμματα, η διαδικασία καθαρισμού είναι πολύ απλή, αφού μπορείς εύκολα να τα βάλεις στο πλυντήριο, σύμφωνα με τις οδηγίες πλυσίματος του εν λόγω υφάσματος και να τα κάνεις να λάμψουν.

Για τους καναπέδες όμως που είναι υφασμάτινοι και δεν έχουν καλύμματα που αφαιρούνται, αλλά και για τα σταθερά μέρη του καναπέ, όπως η πλάτη, τα πόδια και τα μπράτσα, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σύνθετα και πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα. 

Τα βήματα αυτά για τον καθαρισμό υφασμάτινου καναπέ είναι τα παρακάτω:

1.Ηλεκτρική σκούπα

Χρησιμοποίησε το ειδικό εξάρτημα που έχει η ηλεκτρική σκούπα και απορρόφησε όλη τη σκόνη και όσα σκουπιδάκια υπάρχουν στις γωνίες του καναπέ ή ανάμεσα στα μαξιλάρια κατά βάση.

2. Ατμοκαθαριστής Χειρός 

Στη συνέχεια, μπορείς να δοκιμάσεις πώς γίνεται ο καθαρισμός καναπέ με ατμοκαθαριστή, ιδίως σε σταθερά μέρη του, όπως η πλάτη, τα πόδια και τα μπράτσα. Ο ατμοκαθαριστής χειρός είναι ιδανικός για αυτή τη δουλειά, καθώς με τη βοήθεια του καυτού και ξηρού ατμού απομακρύνονται στο άψε σβήσε οι επίμονοι ρύποι.

Αν δεν διαθέτεις ατμοκαθαριστή, πάρε ένα σφουγγάρι ή ένα μικρό πανί (κατά προτίμηση δέρματος σαμουά). Βρέξε το πανάκι με νερό και ξύδι ή με αμμωνία και νερό, στύψε το για να απομακρύνεις την περιττή υγρασία και πέρασε όλες τις επιφάνειες του καναπέ. 

3. Σόδα, Ξύδι και Νερό

Όταν ο καναπές σου έχει ένα δύσκολο και απαιτητικό λεκέ, δοκίμασε το συνδυασμό μαγειρικής σόδας, λευκού ξυδιού και ζεστού νερού. 

Απλώς ανάμειξε:

  • 5 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό
  • και 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.

Προτίμησε ένα μεγάλο μπολ, καθώς τα υλικά αυτά θα αντιδράσουν μεταξύ τους, δημιουργώντας αφρό.

Μόλις ετοιμάσεις το μείγμα:

  1. Ρίξε το σε έναν ψεκαστήρα και ψέκασε όλη την επιφάνεια του λεκέ.
  2. Άφησέ το να δράσει περίπου για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Στη συνέχεια πάρε ένα καθαρό πανί ή μια καθαρή πετσέτα και καθάρισε με προσοχή το σημείο που είναι ο λεκές.

Εναλλακτικά, για να αντιμετωπίσεις μεμονωμένους λεκέδες:

  1. Ψέκασε τοπικά με λίγο νερό και ρίξε σόδα μαγειρικής στο συγκεκριμένο σημείο.
  2. Αφού περάσουν λίγα λεπτά, ετοίμασε ένα μείγμα σαπουνάδας με ζεστό νερό και υγρό για τα πιάτα.
  3. Πέρασε το λεκέ με τη σαπουνάδα, χωρίς όμως να τρίψεις δυνατά το σημείο αυτό.
  4. Ξέπλυνε με ένα υγρό και καθαρό πανί.  

Extra tips για καθαρισμό υφασμάτινου καναπέ 

  • Στο τέλος του καθαρισμού, άφησε ανοιχτά τα παράθυρα για να στεγνώσει καλά ο καναπές και ο χώρος γενικότερα.
  • Όταν δημιουργείται ένας λεκές, καλό είναι να δράσεις άμεσα, πριν ξεραθεί και η αφαίρεσή του γίνει δυσκολότερη.
  • Αν οι παραπάνω τρόποι δε φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ρίξε πάνω στο λεκέ λίγο απορρυπαντικό για τα ρούχα και τρίψε το σημείο αυτό. Με ένα υγρό πανάκι σκούπισε τον λεκέ και άφησε το να στεγνώσει καλά. Σίγουρα θα κάνει θαύματα!
  • Κάθε μέθοδος καθαρισμού των λεκέδων του καναπέ, πρέπει να γίνεται σε ένα σημείο που δεν είναι εμφανές, σε περίπτωση που δεν ενδείκνυται η συγκεκριμένη λύση για το ύφασμα αυτό και δεν το γνωρίζεις.

Καθαρισμός δερμάτινου καναπέ

Ο καθαρισμός δερμάτινου καναπέ είναι μια διαφορετική “ιστορία” και σίγουρα πρέπει να προσέχεις ακόμη περισσότερο για να μη φθαρεί το δέρμα του αγαπημένου σου καναπέ.

Ακολούθησε λοιπόν τα παρακάτω βήματα και συμβουλές και θα τα καταφέρεις:

  1. Αρχικά, πέρασε όλη την επιφάνεια με την ηλεκτρική σκούπα.
  2. Πάρε το ειδικό βουρτσάκι και άπλωσε παντού με ένα καθαρό και μαλακό πανί το ειδικό γυαλιστικό-καθαριστικό για δερμάτινα έπιπλα.  
  3. Στη συνέχεια, πάρε ένα άλλο στεγνό πανί και σκούπισε την επιφάνεια, ώστε να απομακρύνεις την περιττή ποσότητα καθαριστικού.
  4. Άφησε ανοιχτά τα παράθυρα για να στεγνώσει καλά ο χώρος και τα έπιπλα.  

Extra tips για καθαρισμό δερμάτινου καναπέ 

  • Εάν ο καναπές έχει χαρακιές ή μικρές γρατζουνιές πάνω στο δέρμα, τότε το γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου θα σε βοηθήσει αποτελεσματικά. Βάλε λίγο γαλάκτωμα σε ένα πανί και πέρασε πάνω από τις εκδορές. 
  • Για να αφαιρέσεις ένα λιπαρό λεκέ (π.χ από το φαγητό) από τον δερμάτινο καναπέ σου, ρίξε λίγη σόδα ή ταλκ τοπικά για να απορροφήσει τα σημάδια αυτά.
  • Αν ο λεκές είναι μικρός και πολύ πρόσφατος, με ένα μωρομάντηλο μπορείς να τον αφαιρέσεις εύκολα και γρήγορα. 
  • Στη θαμπή όψη του δέρματος εφάρμοσε λίγη βαζελίνη με ένα μαλακό πανί και τρίψε την επιφάνεια κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Με ένα άλλο στεγνό πανί αφαίρεσε έπειτα τα υπολείμματα.
  • Για να σιγουρευτείς ότι δεν θα προκαλέσεις ζημιά στο δέρμα του καναπέ σου κατά τον καθαρισμό σου, εφάρμοσε πρώτα το υλικό που θέλεις σε κρυφά σημεία του.

Συμπέρασμα για τον Καθαρισμό Καναπέ

Όσο κι αν χρησιμοποιείς εντυπωσιακά ριχτάρια για να κρύψεις ξεραμένους λεκέδες ή απλώς για να τους αποφύγεις και να κρατήσεις μακριά τη σκόνη, κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβεις δράση και να καθαρίσεις τον καναπέ σου, τόσο για λόγους αισθητικής, όσο και υγιεινής. 

Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και μεταχειρίσου αναλόγως τον υφασμάτινο ή δερμάτινο καναπέ σου, αλλά και τον εκάστοτε λεκέ, όσο απαιτητικός κι αν είναι. 

Αν όμως παρά τις συμβουλές και τις οδηγίες μας δεν καταφέρνεις να καθαρίσεις τον καναπέ σου λεπτομερώς και εις βάθος, ξέρεις ποια είναι η λύση. Ο βιολογικός καθαρισμός καναπέ από ένα εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού είναι αυτό που χρειάζεσαι, καθώς ο ειδικά σχεδιασμένος εξοπλισμός βιο-καθαρισμού εξασφαλίζει την άρτια απολύμανση και, συνεπώς, τη μακροζωία του αγαπημένου σου καναπέ!

Είναι σημαντικό βέβαια να ξέρεις πώς να επιλέξεις συνεργείο καθαρισμού, γι’ αυτό δες το σχετικό άρθρο μας!

Συχνές ερωτήσεις

1. Πώς μπορώ να καθαρίσω τον καναπέ από δύσκολους λεκέδες;

Για τον καθαρισμό του καναπέ από δύσκολους λεκέδες, όπως το λίπος, το κρασί, το τσιγάρο και το αίμα, αρκεί η εφαρμογή λευκού ξυδιού με νερό. Χρησιμοποίησε ίσες ποσότητες και των δύο υλικών και ψέκασε με το μείγμα αυτό όλη την επιφάνεια του λεκέ. 

Προσπάθησε να μη δημιουργηθεί υγρασία και άφησέ το περίπου για 15’ μέχρι να στεγνώσει. Μπορεί να μείνει μονάχα η μυρωδιά ξυδιού στο τέλος, αλλά σε μερικές ώρες θα έχει εξαλειφθεί. 

2. Πώς να καθαρίσω τον καναπέ από κρασί;

Για να αντιμετωπίσεις λεκέδες από κρασί που υπάρχουν στον καναπέ σου, πρέπει να κινηθείς άμεσα, μόλις “γίνει το κακό”. Σκούπισε αμέσως με ένα χαρτί την υγρασία που υπάρχει στην περιοχή και στη συνέχεια, φτιάξε ένα μείγμα σόδας και νερού, ρίχνοντας το μείγμα αυτό στο σημείο του λεκέ. 

Αφού το αφήσεις για λίγη ώρα πάνω στο λεκέ, σκούπισέ το με μια πετσέτα. Σε περίπτωση που ο λεκές δεν έχει εξαφανιστεί, ρίξε λίγη μαγειρική σόδα και πάρε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψεις την επιφάνεια. Τέλος, χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα για να μαζέψεις τα υπολείμματα.

3. Πώς να καθαρίσω τον καναπέ από μυρωδιές;

Για να απαλλαγείς από τις δυσάρεστες μυρωδιές στον καναπέ σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σόδα, η οποία έχει απολυμαντική δράση και καταπολεμά αποτελεσματικά τις άσχημες οσμές. 

Αρχικά σκούπισε όλη την επιφάνεια του σαλονιού για να απομακρύνεις όλα τα κατάλοιπα και ρίξε μαγειρική σόδα πάνω στον καναπέ, αφήνοντάς τη για αρκετές ώρες, περίπου 4-5 ώρες. Έπειτα, με τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, αφαίρεσε όλα τα υπολείμματα.

Σχολιάστε